Het voorjaar staat voor de deur. De temperaturen gaan omhoog en zon breekt door. Zonlicht dat u ook kunt gebruiken om energie op te wekken. Is dit het beste moment om zonnepanelen aan te schaffen? Bepaal het eenvoudig aan de hand van deze checklist.

Opwek versus verbruik
Op de langste dagen, in de periode tussen 21 maart en 21 september schijnt de zon het meest en wekken zonnepanelen de meeste energie op. Tijdens de korte dagen, tussen 21 september en 21 maart, wordt ongeveer 25% van de jaaropbrengst opgewekt.

In de herfst en winter verbruiken we de meeste energie en de meeste zonne-energie wordt opgewekt in de lente en zomer. Er is dan langer zon en dus meer licht. Als het te warm is, kan een zonnepaneel juist oververhit raken en daardoor minder opwekken. Dit gebeurt al bij temperaturen boven de 25 graden Celsius.

Subsidie aanvragen
Belangrijk voor de financiering: subsidies en fiscale regelingen die beschikbaar zijn voor zonne-energie. De belangrijkste zijn de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) en de EIA: Energieinvesteringsaftrek. Voor de subsidies gelden verschillende termijnen, maar u kunt ze het hele jaar door aanvragen.

De staat van uw dak
Niet onbelangrijk om van tevoren te checken: Wat is de staat van uw dak? Zonnepanelen gaan wel 25 jaar mee, dus het is slim om te zorgen dat uw dak nog minstens zo lang mee gaat.

Beginnen met besparen
Goed nieuws: wanneer u zonnepanelen laat installeren, bespaart u meteen op uw energierekening. Vanaf dat moment wekt u namelijk energie op, wat uw energieleverancier verrekent op uw factuur. De terugverdientijd ligt meestal tussen de 4 en 7 jaar, afhankelijk van de kosten van uw installatie.

Salderingsregeling
De salderingsregeling houdt in dat u de stroom die u opwekt maar zelf niet gebruikt, terug mag leveren aan het net. Voor dezelfde prijs als de energie u zou kosten. U mag niet meer salderen dan u zelf verbruikt.

Vanaf 2023 wordt waarschijnlijk de salderingsregeling afgebouwd. Hoe eerder u zonnepanelen aanschaft, hoe sneller u uw investering terug kunt verdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *